Tarta z zielonym groszkiem

Ciasto:

2 szklanki mąki szczypta soli

1 jajko

150 g ziemnego masła

2 łyżki zimnej wody

Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Farsz:

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

puszka zielonego groszku

2 łyżki masła

200 gram sera żółtego

Opakowanie sera mozzarella (125g Galbani)

200 gram śmietany 18%

2 jajka

sól, pieprz (czarny lub cayenne)

Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle do zrumienienia. Wsypujemy odcedzony groszek, smażymy dwie minuty i doprawiany solą i pieprzem do smaku (czarnym pieprzem wersja łagodna, lub cayenne wersja bardzo ostra). Między czasie ścieramy ser żółty na tarce, a mozzarellę kroimy w cienkie paski. Śmietanę i dwa jajka widelcem doprowadzamy do jednolitej masy – kłócimy.

Formę do tarty bądź zwykła tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy cebulę z groszkiem a na to wylewamy sos śmietanowo-jajeczny. Wyrównujemy. Posypujemy żółtym serem, a na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Tak przygotowaną tartę wkładamy na ok 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Przepis: Janusz Kunka

zd.smakinatalerzu.pl