Tarta z zielonym groszkiem
Ciasto:
2 szklanki mąki szczypta soli
1 jajko
150 g ziemnego masła
2 łyżki zimnej wody
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.
Farsz:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka zielonego groszku
2 łyżki masła
200 gram sera żółtego
Opakowanie sera mozzarella (125g Galbani)
200 gram śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz (czarny lub cayenne)
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle do zrumienienia. Wsypujemy odcedzony groszek, smażymy dwie minuty i doprawiany solą i pieprzem do smaku (czarnym pieprzem wersja łagodna, lub cayenne wersja bardzo ostra). Między czasie ścieramy ser żółty na tarce, a mozzarellę kroimy w cienkie paski. Śmietanę i dwa jajka widelcem doprowadzamy do jednolitej masy – kłócimy.
Formę do tarty bądź zwykła tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy cebulę z groszkiem a na to wylewamy sos śmietanowo-jajeczny. Wyrównujemy. Posypujemy żółtym serem, a na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Tak przygotowaną tartę wkładamy na ok 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Przepis: Janusz Kunka
zd.smakinatalerzu.pl